Lilleman

Han var så duktig idag, så han får ett eget inlägg. Han stod lääänge på transporten innan han backade ur. Det artar sig, synd att vi inte kan öva varje dag bara. Men det går ju framåt nu i alla fall. Så matte är nöjd!!!


Lilla gubben <3 (som iofs inte är så liten)

Jag tänker inte...

Hoppa fler gånger över halmen. Så sa Cirren till mig och förpassade mig lite snyggt i gruset på ridbanan. Så nu har jag sjukt ont i ljumsken som nog sträcktes på vägen av. Lillasyster är mest ledsen att hon slutade ta kort så hon missade en pangbild. Mamma slutade filma i rena förskärckelsen, lite synd kan jag ändå tycka för jag har inte ramlat av på år och dar. Så det var väl dags, jag har ju sagt ett tag att det borde närma sig. Men nu kan jag gärna vänta i lika många år till. Är nog en 6 år sedan sist. Och då rider jag nästan dagligen och har haft två unghästar och utbildat. Den toppenbalansen tackar jag BOUNTY för. Men stegringar höll han aldrig på med som tur var!



fredagsmys

Nu tänker ni: soffa, chips, en skål godis, trevligt sällskap och en bra film på tvn? Eller hur? Kanske en pizza?

Nä, helt fel tänk. Fredagsmys i stallet ska det vara, borsta och pyssla med hästarna som nöjt står och blir omhändertagna. Lilleman knockade mig på väg in från hagen och det är första gången jag tappar humöret på honom, men han stod som ett ljus i stallgången senare när vi var ute och pysslade. Inte ett knyst och helt still. Att jag sprutade pälsglans i svansen på honom för första gången i hans liv bekom honom inte. Och hans svans är klippt för första gången. Så nu är föltuffsen borta. Imorgon ska jag nog ge mig på manen och fläta den så den hamnar på rätt sida av halsen. Nu bor halva på ena sidan och den andra halvan på andra sidan. Inte okej.


Fina grimman på fina killen <3

Trött?

Den här sängen ser så himla härlig ut!!!



haha sommarminnen

Egentligen vår. Snyggaste solbrännan ever...


Lite aj gjorde det, men mest var det FULT!!!

Where does all the time go???

Kan man skriva så?

Jag gör det i vilket fall.

Stress, stressigare, stressad. Full fart, morgon till kväll. Hinner bara med hälften av det som borde göras.

När jag sitter och tittar på bilderna så tänker jag tillbaka, till Irland, till Teneriffa, till Liseberg, A6 och paddling, för att bara nämna några. Det är så nära men ändå så långt bort. Jag vill att tempot på allt ska sakta ner, inte snurra i 120, det är för fort. Jag trivs när det är stressigt, men inte när jag är stressad. Två olika saker! Just nu är jag nog det senare, ska försöka varva ner. Men när? Alltid är det något.


Tack för att ni är underbara!!!


Trots att jag är galen =P

Jag skulle egentligen

Städa lite bland alla mina bilder jag har på datorn. De tar 34GB i minne... Lite grann. MEN, det är svårt att göra en sak i taget, började titta på bilderna, och kom på att jag skulle skicka ett mail. Sen hittade jag en sommarbild och kom på att jag ska nog blogga lite... Hmm?? Hur ska jag lyckas få mer plats i datorn då? Och egentligen borde ju datorn vara skitseg, eller hur. Men icke, den är ganska rapp, trots att C-disken är röd och det bara är 7GB minne kvar.


Sol, grönt och lagom varmt!!!


En rekommendation från Svenska Brukskarlsklubben!

Brukskarlar

Ursprung
Den tama mannen har funnits som sällskap och bruksman till kvinnor så långt tillbaka i tiden som vi kan minnas. Användningsområdena har givetvis växlat, allt från jakt och jordbruk till dagens rena sällskaps- och avelskarlar.

När du bestämt dig för att skaffa karl vill vi ge dig lite tips och råd för att förenkla din vardag med mannen.

Det första du behöver tänka på är om du verkligen har tid med en karl. En karl är ingenting man lättvindligt kan lämna bort till vänner och bekanta. Ännu finns inga godkända pensionat i Sverige. Lyckligtvis är karlar idag accepterade i de flesta offentliga miljöer. Det är dock ej tillrådigt att ta med karlar överallt. Exempelvis boutiquer brukar framkalla nervositet och i vissa fall aggressioner. Det är inte ovanligt att man ser oroliga och gnällande karlar väntandes vid kassan.

Även om du anser dig ha tid över till både en och två och kanske tre karlar vill vi inte rekommendera mer än en. Ofta visar de oro och till och med svartsjuka om 'matte' bryr sig för mycket om andra karlar!



Kostnader
Det är givetvis något som man bör tänka på innan man skaffar karl. Att ha karl är inte billigt. En karl äter mycket och behöver kläder, bil, mm. En duktig arbetskarl kan ofta själv tjäna ihop till sitt uppehälle. Har man en skicklig jägarkarl kan han bidra till hushållet med bland annat älgkött. På höstarna kan man till och med se hur karlar beger sig ut i flock för att jaga älg. Se till så att just din karl har tillstånd, d v s licens, för detta annars bör man inte låta dem löpa omkring hur som helst i skog och mark. Om din karl saknar det rätta intresset för jakt kan du kanske istället träna honom till att bli en skicklig bär- och svampplockare.



Allmän skötsel
För att din karl ska få leva ett långt, friskt och lyckligt liv behöver han god mat, frisk luft, daglig motion och någon eller några aktiviteter som inspirerar honom. Tänk även på att hålla din karl vacker. Östgötarasen är vanligen renlig av sig och sköter det mesta själv till exempel ansning av skägg och naglar. Avancerad tandvård och trimning av huvudhår bör man överlåta till en fackman.

OBS! All kupering är strängt förbjudet i Sverige, sådant kan till och med medföra rättsliga följder i vissa fall!



Raser
Det finns ett stort antal olika karlraser. Vid resor till sydligare länder slås man av hur många lösdrivande karlar som finns på gator och stränder. Och visst är det lätt att glömma allt förnuft när man ser in i ett par bedjande, sammetsbruna ögon... men tänk på att dessa karlar oftast helt saknar uppfostran och dessutom kan vara smittbärare av allehanda sjukdomar då vaccinationer är ovanliga i dessa länder. Dessutom är det ofta problem med att få införseltillstånd till Sverige för sådana karlar. Vi vill därför rekommendera att du väljer en av våra erkända svenska raser.

Vi väljer att här presentera Skånerasen.

Vad som kännetecknar Skånerasen är främst ett lugnt psyke, relativt lättuppfostrade men de behåller ändå sin lekfullhet högt upp i åldrarna. Alla färger och kroppsbyggnader är godkända.

En könsmogen karl tycker om att visa upp sig med sina artfränder på dansställen. Det är där som parningslekarna inleds. I jakten på en ägarinna kan till och med vilda slagsmål utbryta. Vi avråder dock från att välja någon av de riktiga 'stridstupparna', de kan bli svåra att få någon riktig pli på. De kan i vissa fall morra och anfalla sin ägarinna! Då måste man omedelbart säga ifrån och visa vem som bestämmer. Det ger honom en trygghet att veta sin plats. Även den lugnaste karl kan ibland brusa upp och försöka ta kommandot. Det gäller då att vänligt men bestämt tillrättavisa honom. Om det inte räcker så måste list tillämpas. Du bör i ett tidigt stadium bestämma om du vill ha eninne- eller en utekarl. Väljer du en innekarl så bör du tänka på att motion är otroligt viktigt. En innekarl kan annars bli passiv och hemfalla åt öldrickande framför tipsextra.

Det är inte svårt att lära en karl enklare små sysslor såsom att gå och handla eller att dra en barnvagn runt kvarteret. Glöm inte heller att ge rikligt med beröm. Karlar sporras då och utför villigt sina små tjänster. Godbitar användes med fördel för att belöna önskvärt beteende.



Uppfostran
Även om du vet att din karl är lydig och snäll och inte skulle göra en fluga förnär så bör du inte låta honom i glädje hoppa emot främmande människor. Någon som ej är van vid karlar kan till och med bli rädd. En annan viktig uppfostringspunkt är att lära honom att tiga på kommando samt att hålla sig intill dig så att han inteställer till förtret för andra. Mycket vanligt är en tendens att springa efter andra karlars bilar och ett sådant beteende är oacceptabelt och bör kvävas i sin linda!



Avel
Även om du idag inte är intresserad av avel så är inte snöpning något vi vill rekommendera. Det kan komma en dag när du ångrar dig och då blir du tyvärr tvungen att byta ut din gamla trotjänare mot en ny. Om du tänkt använda din karl i avelssyfte bör du först kolla stamtavlor men även tänka på att påssjuka kan försämra avelsmöjligheterna. Ett bytekan komma i åtanke. För övrigt brukar karlarna visa sig villiga till avel något som bekräftas från BB-håll. Om du inte vill lämna din karl hemma vid förlossningen så går det bra att ta med honom till BB. Personalen där har utbildning och är vana att handskas med nervösa karlar. En positiv reaktion är att många karlar uppvisar en högre mognadsgrad efter den första avkomman även om motsatt reaktion i sällsynta fall kan förekomma. Vidare avel bör inte bedrivas på karlar som inte visar intresse för sinavkomma, inte vill kännas vid sin avkomma eller till och med är aggressiv mot avkomman. Sådana karlar är inte ens lämpliga som sällskapskarlar och du bör snarast göra dig av med honom hur söta de än må vara.

Eventuella framtida ägarinnor till en sådan karl bör varnas för att han har sådana defekter innan de tar hem honom.



Kost
En karl kan äta i stort sett vad som helst även om de tycks föredra den kost de är uppfödda på (det sk 'mammas-köttbullar- syndromet'). Rådgör därför gärna med uppfödarna om vad karlens kost varit baserad på under uppväxten. Låt inte mannen rumstera fritt i kylskåp och skafferi och fall inte för bedjande blickar vid kaffebordet. Det är direkt olämpligt att låta honom tigga vid bordet. Vissa karlar visar ibland tendenser att vilja hjälpa till att tillreda sina egna måltider. Detta bör uppmuntras! Maltdrycker uppskattas ofta av karlar men låt det inte bli till någon vana. Ett par burkar per månad under sträng uppsikt är dock inget att oroa sig för.



Sjukdomar
Karlar kan ofta uppvisa diverse små sjukdomssymtom. Ta dock dessa med en nypa salt. En kvinna kan vanligtvis fortsätta att utföra sina dagliga sysslor trots sjukdom men detta tycks vara svårare för en man. Han sjukskriver sig gärna i rent förebyggande syfte. Detta inträffar oftast vid helg- och skiftarbete. Många karlar har tendenser till färgblindhet. Du bör därför hjälpa honom med påklädningen. Karlar med orange tröja och rosa byxor har faktiskt påträffats.



Sammanfattning
Vi hoppas att du får mycket glädje av din nya karl under många år. Som komplettering till våra små tips kan du gärna läsa andra, mer utförliga fackböcker i ämnet karlavård. Vi kan rekommendera 'Allt en kvinna bör veta om män'. Du kan givetvis också vända dig till närmaste klinik.

Svenska Brukskarlsklubben

1600

Förra inlägget var 1600e. Imponerande? Nja, det sista har jag ju inte hunnit blogga alls mycket. Känns lite trist faktiskt, för det är roligt att gå tillbaka och läsa i bloggen. Minnas saker. En hel del skrivet i gåtor, och jag fattar inte själv ibland. Haha, hur ska då någon annan kunna förstå?


Dagens arbete är över

Eller kanske inte...

Jag har nog två heltidsjobb, hur länge orkar man det? Hästarna kommer i kläm och det vill jag ju inte. Nu sitter jag i sängen och försöker varva ner lite. Sluta stressa!!!

Skulle kunna skriva en meterlång lista på saker som jag borde göra... När ska jag hinna det då?

Idag är en sån där inte så bra dag =(

Får nog bli den bruna hästen först, den andra brukar vara mer krävande och det lär bli fel. Men först vila lite till!

Jag ser igen =)

Mina extraljus till bilen har varit trasiga ett tag tror jag... Jag som trodde att det var för att man blivit bortskämd. Men dem var döda. Icke levande längre =(

Nu är de dock tillbaka med full styrka <3 och jag ser igen! Underbart! Nya viftare fick hon samtidigt, lilla Vera.

Men mina extraljus räcker visst inte ;) utan det ska tydligen vara värstinglysen istället...


???


Oj vilken fart det var här då...

Igår var det SEGT, så jag gav upp och kröp ner under täcket. Kanske lika bra det...

Idag har det varit jobb, hela dagen, som vanligt. Var hemma vid fyra. Ut i stallet och red Cirren, han gick riktigt bra. Man kanske alltid skulle rida i mörker? För det började skymma och när vi var klara var det nära riktigt kvällsmörker... Sen fixa klart det sista i stallet innan hästarna fick komma in. Och enligt dem var det ju alldeles för sent. Stackarna.

Frågan är hur jag ska hinna med tre hästar i vinter??? Ska jag behöva ställa av Loppan och Cirren för att hinna med Lilleman? Han måste ju tränas. Annars blir det ingen premiering. In i transporten måste han också, men det går framåt om än alldeles för långsamt. Ska vi hinna?


Hoppas sådär i vår så blir det bra =)


Ingen tid

Hinner inte med bloggen just nu. Lär väl inte bli bättre heller...

Helgen har varit bra, gått för fort som vanligt. Tyvärr! Tror att man sover för mycket? Men när ska man annars sova?

Hur sover ni???

6a00fa9680036c000200fa9684eb160002-500pi6a00fa9680036c000200fad69724e70005-500pi6a00fa9680036c000200fad698083f0004-500pi


Ska bege mig

Mot jobbet alldeles strax. Skulle inte tacka nej till en månads semester nu. Hösten och mörkret och det ruggiga vädret är inget roligt. Solsemester!!! Jag ska dagdrömma om det på jobbet idag tror jag =).


På väg mot solsemester förra hösten!

Kvällsvecka igen

Inte alls spännande. Idag ska vi ha möta på jobbet om arbetstiderna. Får se om det blir ännu värre efter det. Lär ju knappast bli bättre i alla fall. Sen är det jobb hela långa eftermiddagen och kvällen ända till mitt i natten innan man får åka hem till sköna sängen och sova.

Har i alla fall ett par timmar på mig tills det är dags att åka så jag tänkte ta tag i lite städning så länge. På med musik på hög volym =). Då är det roligt att städa!

Men först ska jag lägga ut ett par annonser på hästarna.



Försöka vara lite duktigare med bloggandet också kanske???


En bild från Frankrike... Såna ser man några stycken på jobbet varje dag.


lite bilder

Lillasyster har skaffat sig en digital systemkamera (avis lite grann). Så jag passar på att sno några bilder på hästarna från idag.


Lilleman hoppar fram, det gäller att vara rädd om benen...


Vi fortsätter att ta i...


Han flyger...


Rädd om benen är han <3


Nya fina grimman. Utvald av Mackan, Nicklas och Manne!


Min lilla dressyrponny kan hoppa...


Upp med benen...


Full fart på latmasken


En ego bild också =)


vad kommer alla kläder ifrån???

Jag har städat garderoben nu... Stökigt och fullt. Fortfarande ligger det kläder överallt annars. Det här lär ta sin lilla tid. Snart är det fodringsdags för hästarna också.

Operation storstädning

Ska inte sitta vid datorn nu, utan ta mig an städningen. Lär ta sin lilla stund. Får väl börja med att ta tag i alla kläder som ligger överallt. De tar en del plats. Jag vill ha en walk in closet. Men det är mycket man vill ha.

Inte så trött idag, skönt det. Igår var jag totalt slut på kvällen. Men det blev sängen tidigare än de andra dagarna den här veckan. Behövdes nog. På söndag tänker jag ha sovmorgon, på lördag är det jobb. Hoppas maskinen är på samma humör som den varit idag, toppenbra!

Nä, städa var det. Lika bra att sätta fart. Motivationen hittade ju fram innan så inte låta den försvinna igen.

Sommarsandaler av --- vintersulor på

Det ska visst snöa och vara ishalka imorgon så nu har Vera fått ta på sig dubbdäck. Jag tvättade ju däcken innan "installning" i våras, men mina hade blivit jättedammiga. Men det hade inte mammas. Orättvist!

ÄNTLIGEN

Är det helg!

Kvällsvecka den här veckan iofs så jag var ju ledig igår, men har jobbat idag. Igår var jag dock dödstrött på morgonen. Koma? Eller i alla fall närmare medvetslöshet. Inte bra. Skiften kommer mörda mig.

Fryser gör jag också. En bastu nu vore inte fel.

Nä, duschen nästa.

På återhörande... Some time...


Små magar =)

Har ju helt glömt bort att skriva att Beauty ÄNTLIGEN är dräktig!!! Det var sista chansen och den tog hon, underbart! Även Janne var fortfarande dräktg, vilket känns jätteskönt då jag var lite orolig att hon skulle resorbera pga fången, men nädå, den lill* i magen är kvar. Janne har under 200 dagar kvar, Beauty en 60-70 dagar till på det. Det blir ett spännande år nästa år.


Lilleman


och Smulan

Ska bli storebror jag storasyster nästa år =)


Fjällenresa

Ja!

Vecka tre har vi sagt. Stugan ska iofs bokas innan något är klart. Borde ta tag i det.

----------------------------------------------

Sådär, nu är stugan bokad =)

HÄR ska vi bo =)

Ojoj

Jag hinner inte skriva.

Har inte heller något behov av att skriva just nu heller. Allt snurrar på och det finns inte så mycket tid över till blogg och dator.

Är fortfarande inte frisk. Halsflussen har iofs gett sig, men nu är jag snuvig och hostar en massa istället. Inte bra! Får väl bli farbror doktorn på måndag om det inte slutar. Att hosta är jobbigt. Både för mig och omgivningen...

Idag har jag jobbat. 6-14, full fart och jättestressigt den sista timmen. Då trivs jag.

Jag borde verkligen ladda in bilderna från Frankrike på datorn. Har inte tagit mig tid till det, blev ju sjuk direkt efter och sen har kameran blivit liggande.

Borde också ta tag i städningen... Kläder överallt. Regnar det imorgon så får det nog bli morgondagens uppgift. Hade tänkt klippa Loppan och Cirren idag, men det ösregnade och då går det ju inte så bra att klippa. Så jag tog en powernap istället. Välbehövligt. Det saknas en hel del sömn den här veckan. Inte hjälper det väl att jag fortfarande är sjuk, gör väl allt lite jobbigare.

RSS 2.0